Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila

registracija vozila

Duži tehnicki pregled, fotografisanje vozila, više cene i stroži kriterijumi samo su neke novine koje donosi novi pravilnik o tehnickim pregledima.

Vozaci ce od danas biti suoceni sa novim, skupljim cenama tehnickog pregleda koji ce ici od 2.000 do 4.000 dinara. Ovo nije jedina novina, jer su najavljena nova pravila proveravanja ispravnosti vozila. Osim standardne kontrole, identifikovace se i broj šasije, broj motora i kubikaža.

Prema novom pravilniku, tehnicki pregled putnickih automobila trajace pola sata, a teretnih vozila 45 minuta, a pod posebnom lupom bice delovi koji mogu najviše da ugroze bezbednost.

– Oštecene gume, neispravne kocnice, uredaji za upravljanje, ozbiljna, dubinska rda, neispravna svetla i oštecena ili necitljiva identifikaciona oznaka nece biti tolerisane – kažu u jednom beogradskom ovlašcenom servisu za tehnicki pregled.

Možda i najvece polemike u javnosti izazvala je najava da necisto vozilo nece moci da prode tehnicki pregled. Radnici na tehnickom pregledu bice obavezni da tokom pregleda naprave set od pet fotografija koje ce, izmedu ostalog, biti i dokaz cistoce vozila, odnosno mogucnosti kontrolora da utvrdi odredene nedostatke.

Milan Božovic iz Komiteta za bezbednost saobracaja, objašnjava da je cilj da se tehnickom pregledu podvrgnu i ona vozila koja nikada na takvom pregledu nisu bila.

Najveci problem su vozila koja nikada do sada nisu videla tehnicki, zato se sada i uvodi fotografisanje, da bi se videlo i u kakvom su stanju ta vozila – kaže Božovic i dodaje da ce se na ovaj nacin videti šta ce se puštati na ulice, a šta nece, što ce na kraju povecati bezbednost u saobracaju.

Oštecenja na automobilu nece više biti tolerisana, moci ce da prode samo oštecenje koje ne utice na bezbednost vozila. Dubinska korozija kod šasija kamiona i autobusa nije dozvoljena, isto kao što je zabranjena na nosecim elementima putnickih automobila, na delovima kao što su pragovi, stubovi, krila.

Medutim, to ne znaci da vozilo nece moci da bude registrovano zbog minornog kvara. Automobil sa polomljenim prednjim farom moci ce da prode tehnicki, ali vlasniku zbog tog kvara sledi prekršajna prijava i kazna od 60.000 do 800.000 dinara. Drugacija je stvar sa zadnjim farovima, jer njihova ispravnost više utice na bezbednost.

Takode, nece se tolerisati ni vece naprsline na šoferšajbni, ne one koje usled udara ili vece brzine mogu dovesti do potpunog lomljenja stakla. Sa druge strane, vlasnici vozila cije “šoferke” imaju sitne naprsline ne moraju da brinu.

Ukoliko vlasnik ne poseduje važeca uverenja o prepravci vozila za naknadno ugradena ksenon svetla, folije za zatamljivanje stakala, plinski uredaj, kuku za vucu ili tehnograf, tehnicki pregled mu nece overiti tehnicku ispravnost.

U MUP-u navode da vozaci nikada ne bi smeli da veruju onima koji im ponude da dobiju registracioni list i da produže registraciju, a da uopšte ne odvezu automobil na pregled.

Preuzeto sa srbijadanas.rs

Nove kamere na još 32 lokacije

registracija vozila

Da se uveliko krenulo sa instaliranjem saobraćajnih kamera na mnogim saobraćajnicama videli su Beograđani prethodnih nedelja, da bi uprkos izjavama iz MUP-a Srbije kako “nijedna nova kamera za detekciju saobraćajnih prekršaja nije postavljena od 2011. godine”, konačno isplivao u javnost spisak od čak 32 nove kamere koje će snimati prekršaje! Continue reading “Nove kamere na još 32 lokacije” »

Zimska nega vozila

registracija vozila

Kad god je loše vreme vozači prestanu da misle o tome da automobil treba čistiti smatrajući da se taj poduhvat jednostavno ne isplati jer će već sutradan ponovio biti prljav. To mišljenje je potpuno pogrešno, a evo i zašto… Continue reading “Zimska nega vozila” »

Besplatna letnja provera vozila FCA grupacije

registracija vozila

Grupacija FCA organizovala je za sve vlasnike automobila brendova Fijat, Fijat profesional, Alfa Romeo, Lanča, Krajzler i Džip, besplatnu letnju proveru vozila u svim ovlašćenim servisima “FCA Srbija”. Continue reading “Besplatna letnja provera vozila FCA grupacije” »

Dozvola za tamna stakla 15.000 dinara

registracija vozila

Vozači koji su na prozorska okna svojih automobila stavili folije imaće dodatne troškove. Predviđeno da se traži saglasnost proizvođača. Za “šoferku” dozvoljena zatamnjenost 25 odsto Continue reading “Dozvola za tamna stakla 15.000 dinara” »

Za 8 dana iz saobraćaja isključeno 1.500 pijanih vozača

registracija vozila

Otkako je policija početkom oktobra počela obaveznu kontrolu vozača na prisustvo alkohola u krvi, za osam dana iz saobraćaja je isključeno 1.500 vozača, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Continue reading “Za 8 dana iz saobraćaja isključeno 1.500 pijanih vozača” »

Uskoro izmena uredbe o registraciji vozila po kubikaži?

registracija vozila

Jedna od stvari zbog koje vozači u Srbiji najčešće negoduju jeste plaćanje registracije na osnovu radne zapremine automobilskog motora (po kubikaži). Osim što je tehnološki prevaziđena, ova uredba značajno utiče i na kupovnu moć građana, pa javnost već dugo apeluje na nadležne da se ona promeni.
Continue reading “Uskoro izmena uredbe o registraciji vozila po kubikaži?” »

Kako da zamenite “prvu pomoć” kojoj je istekao rok

prva pomoc

Vozači kojima je istekao rok trajanja kompleta prve pomoći mogu svoje neotpakovane medicinske pribore da zamene za nove, uz doplatu od 690 dinara, prenose Večernje novosti.
Continue reading “Kako da zamenite “prvu pomoć” kojoj je istekao rok” »

Zimske gume obavezne kada pada sneg

osiguranje vozila

ZAKONSKA regulativa je jasna – od 1. novembra tekuće godine do 1. aprila naredne obaveza je svih vozača u Srbiji da na svom automobilu imaju sve četiri zimske gume – ukoliko se na putu nalazi sneg, led ili poledica.
Continue reading “Zimske gume obavezne kada pada sneg” »

Poskupelo osiguranje vozila

osiguranje vozila

Obavezno osiguranje za motorna vozila poskupelo je u proseku za 45 odsto. Stručnjaci upozoravaju da je ovo udar na budžet građana i tvrde da neće doprineti bezbednosti saobraćaja. Continue reading “Poskupelo osiguranje vozila” »

Increase your website traffic with Attracta.com