Zimska nega vozila

registracija vozila

Kad god je loše vreme vozači prestanu da misle o tome da automobil treba čistiti smatrajući da se taj poduhvat jednostavno ne isplati jer će već sutradan ponovio biti prljav. To mišljenje je potpuno pogrešno, a evo i zašto…

Automobil se ne pere samo da bi spolja izgledao čisto! To je samo jedan od efekata pranja, a poenta je uklanjanje prljavštine, i to ne radi estetike, već zbog toga što nečistoće loše utiču na brojne delove vozila.
Tokom zimskog perioda automobil je češće zaprljan mnogo većom količinom nečistoća. Tokom leta reč je uglavnom o prašini i eventualno blatu, dok su zimi vozila prekrivena ulepljenom prašinom, dok se na nepristupačnim i delovima koje ne vidimo krije prava riznica uništitelja vozila!

Najgori efekat od svih „zimskih prljavština“ ima industrijska so koja se posipa po ulicama. Ona je takvog sastava da, ukoliko se duže zadrži na karoserijskim delovima i na podvozju, vrlo lako može izazvati koroziju, odnosno truljenje ovih delova vozila – a kad nastupi korozija to može izazvati brojne druge ozbiljne probleme, ne samo estetske.

Jedan od najboljih načina da sprečimo da nas rđa napadne jeste da redovno peremo podvozje vozila tokom zime i na taj način ne dozvolimo da se industrijska so duže zadržava na ovom delu. Idealno bi bilo prati vozilo jednom nedeljno tokom zime, ali ako vam je to preveliki izdatak, onda makar jednom u dve nedelje odvojite vreme za ovaj tretman.

TREBA DA ZNATE: So se najbolje i najbrže skida toplom vodom koja će je odmah rastvoriti. Računajte da se ove nečistoće zavlače svuda, pa posebnu pažnju posvetite delovima oko točkova. Najbolje bi bilo da ovo pranje obavite u perionici jer se tamo najlakše može pristupiti podu vozila i obaviti njegovo detaljno pranje.

Osim industrijske soli, tokom zime po ulicama se posipa i rizla, a ti sitni kamenčići takođe ostaju zaglavljeni u delovima vozila. Oni mogu oštetiti boju i lak na automobilu što tokom zime samo izaziva dalje širenje i nagrizanje limarije. U ovom periodu i blato je neminovna pojava na vozilu a pogotovo oko i na točkovima. Osim što ružno izgleda utiče i na bezbednost jer točkovi mogu proklizati posle prolaska kroz baru i tome slično. Blato na točkovima značajno produžava i put kočenja. Zato, ne dozvolite da prljavština utiče na vaše vozne veštine, već tokom zime češće perite automobil!

UKRATKO:
1 – Ulepljena prašina najbrže se skida sapunicom i vodom pod pritiskom, odnosno „puškiranjem“
2 – Redovno čistite industrijsku so koja se zavukla u podvozje inače korozija napada
3 – Dobro operite točkove, blatobrane i koševe jer tu se skuplja najviše nečistoća sa puta
4 – Gumene patosnice redovno održavajte, a ispod njih možete postaviti novine koje će upijati suvišnu vlagu tokom zime
5 – Voskiranjem se štite boja i lak od spoljnih uticaja, a i brže se odvodi voda i nečistoće sa karoserije
6 – Jedini način da vidimo sve i vozimo bezebedno jeste da stakla odražavamo čistim. Sva stakla, a ne samo vetrobran!
7 – Posle pranja retrovizore dobro obrišite suvom krpom kako se kapljice vode ne bi tu osušile i ostavile traga
8 – Ako ste na kedere naneli glicerin znajte da taj postupak morate da ponovite posle pranja automobila

Preuzeto sa BLIC.RS

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com